logo


Meniu

Europarlamentar PSD, atac la adresa lui Ludovic Orban: războiul din România se mută în Europa

Eurodeputatul PSD Gabriela Zoană îi recomandă liderului PNL Ludovic Orban să studieze practicile instituțiilor europene înainte să sesizeze Comisia Europeană cu privire la OUG 114/2018 care introduce unele măsuri fiscale, printre care și „taxa pe lăcomie” pentru bănci.

Citește și: Confruntare directă între Isărescu și Teodorovici: prima întâlnire, după o perioadă de război total

„Taxa pe lăcomie a fost emisă de către Guvern pentru a limita practicile băncilor și metodele prin care se creștea artificial ROBOR. În ciuda a ceea ce s-a declarat inițial din partea bancherilor, recent au apărut tot mai multe probe în sensul că da, băncile pot manipula indicele ROBOR, cu efecte negative asupra dobânzilor și a costului asociat creditării populației. Înțeleg că PNL dorește acum să sesizeze Comisia Europeană în legătură cu această taxă. Probabil că nu le convine nici că Guvernul a luat apărarea celor mulți și îndatorați băncilor, dar nici că denumirea taxei vorbește de la sine despre ce practici se doresc a fi eliminate prin introducerea ei”, a transmis Gabriela Zoană, informează Mediafax.

Europarlamentarul PSD susține că PNL se află într-o mare eroare deoarece Comisia Europeană a acceptat aplicarea unor taxe identice în Austria, Franța, Suedia, Ungaria, Slovacia și alte țări europene.

„Comisia Europeană nu este la cheremul celor de la PNL, așa cum își închipuie liderii acestui partid, obișnuiți să sesizeze instituțiile europene de fiecare dată când apare câte o groapă în asfalt în fața sediului lor din Modrogan. Le amintesc celor din PNL că tot ei au fost cei care, în luna decembrie, atunci când s-a anunțat ideea introducerii acestei taxe, au ieșit cu declarații și comunicate care anunțau apocaliptic efecte dezastruoase pentru economie. Suntem deja în februarie, nu a murit niciun bancher de la aplicarea acestei taxe, nu s-a închis nicio bancă și nu s-a defectat niciun ATM din cauza introducerii ”, completează Zoană.

Aceasta mai spune că Ludovic Orban încearcă să contracareze scăderea PNL în sondaje, depunând sesizări pe bandă rulantă către instituții europene și românești, recomandându-i să mai citează practicile europene înainte de a avea astfel de acțiuni.

„Dimpotrivă, încrederea populației în PSD a crescut, în timp ce încrederea în PNL a scăzut, concomitent cu apariția unor noi formațiuni și alianțe de dreapta. Ludovic Orban încearcă să contracareze această scădere în sondajele de opinie prin depunerea pe bandă a unor sesizări către instituțiile românești și europene. De altfel, domnul Orban tinde să devină un reclamagiu de profesie începând cu luna mai a anului trecut, atunci când a depus personal o reclamație împotriva premierului României și a continuat să își desăvârșească această ”artă” pe tot parcursul anului. În momentul acesta a ajuns la un anumit grad de ”măiestrie” și, probabil, nu se poate abține. Îi recomand ca, în materie de instituții europene, să se lămurească, mai întâi în legătură cu practicile și cu precedentele în materie și abia apoi să depună sesizări”, a conchis Gabriela Zoană.

PNL va sesiza Comisia Europeană, până la finalul săptămânii viitoare, cu privire la ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern care prevede introducerea unor măsuri fiscale, printre care şi „taxa pe lăcomie” pentru bănci, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX.

Sursele citate au explicat că argumentele care vor fi prezentate Comisiei Europene se referă la faptul că OUG 114/2018 încalcă, în ansamblul ei, Tratatul european, libertatea economică, libera concurență, precum și jurisprudența Curții Constituționale, a CEDO și a Curții de Justiție a Uniunii Europene referitoare la principiile previzibilității și accesibilității normei legale.

Subiectul va figura și pe ordinea de zi, spre abrobare, în ședința Biroului Executiv al PNL, care va avea loc luni la Parlament, de la ora 11.00, au precizat sursele menționate.

4 feb 21:31
Comentarii