logo


Meniu

Tăriceanu, AVERTISMENT SURPRIZĂ pentru Iohannis, în scandalul numirii de miniștri la Dezvoltare și Transporturi: Nu este exclus

Avertisment de ultimă oră pentru președintele Klaus Iohannis. Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, admite că Guvernul ar putea face o completare printr-o ordonanță de urgență care să introducă termene pentru șeful statului de aplicare a deciziilor Curții Constituționale. Practic, asta ar însemna că președintele va avea un termen limită până la care să pună în aplicare deciziile CCR.

Citește și: Codrin Ștefănescu ANUNȚĂ RĂZBUNAREA PSD după plecările la Pro România: Ne pregătim să primim între 8 şi 11 parlamentari din alte partide

„Am mai spus de multe ori în trecut, Constituția nu este manual de științe politice și nu descrie în amănunțime fiecare acțiune a diferitelor instituții care compun arhitectura instituțională a statului Român. Sunt o serie de lucruri care sunt implicite, unele sunt explicite, dar Constituția nu detaliază. Când vorbește de faptul că președintele trebuie să semneze, nu spune că trebuie înainte să se meargă la Curtea Constituțională, care să se pronunțe dacă semnează, dacă președintele vrea sau nu vrea, președintele trebuie să facă anumite lucruri. Noi din păcate suntem în acest blocaj de o bună bucată de vreme, am mers la Curtea Constituțională, sigur că în condițiile în care președintelui i se par insuficiente precizările din Constituție și pe de altă parte Curtea Constituțională dă niște direcții clare, dă niște decizii foarte clare, probabil că se poate face și această completare cu o ordonanță de urgență în care să se precizeze pentru fiecare decizie pe care trebuie să o ia președintele și termenul”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la finalul ședinței Biroului Permanent al Senatului, conform Mediafax.

Citește și: Codrin Ștefănescu ANUNȚĂ RĂZBUNAREA PSD după plecările la Pro România: Ne pregătim să primim între 8 şi 11 parlamentari din alte partide

Acesta a adăugat faptul că nimeni nu s-a gândit că președintele vrea să blocheze aceste lucruri, explicând faptul că aceasta este o problemă de poziționare.

"După cum știți președintele trebuie să semneze tratatele internaționale, spuneam mai departe, negociate de guvern, nu i se dă un termen, dar nimeni nu s-a gândit că președintele vrea să blocheze aceste lucruri, președintele trebuie să numească miniștri, iarăși nu i s-a dat un termen în Constituție, dar sunt niște lucruri care până la urmă, după cum vă dați seama parcă țin și de bunul simț și de experiența politică pe care cu toții bănuim că președintele trebuie să o aibă. E o problemă și de poziționare. Nu cred că prim-ministrul Dăncilă vrea să intre într-un conflict permanent cu președintele. Probabil că speră din partea președintelui la niște atitudini rezonabile", a completat Tăriceanu

Vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache a declarat că așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să răspundă în această săptămână legat de numirea celor doi miniștri și că Guvernul ar putea da o ordonanță care să introducă termene la care să se pronunțe șeful statului pe aceste chestiuni. El a transmis că ordonanța ar trebui dată într-un timp cât mai scurt, însă bugetul pentru 2019 este prioritar.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, duminică, la Parlament, că nu a primit niciun semnal din partea Președinției legat de numirea miniștrilor Dezvoltăriii și Transporturilor, precizând că îl va suna pe Klaus Iohannis pentru a discuta pe această temă. Ea a adăugat că lipsa a doi miniștri se cunoaște în Guvern.

Pe 21 ianuarie, șeful Executivului i-a trrimis o nouă scrisoare lui Klaus Iohannis în care îi cere să-i numească la Dezvoltare şi Transporturi pe Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici, afirmând că ea beneficiază de dreptul exclusiv de apreciere şi de alegere a persoanelor propuse a face parte din guvern.

Anterior scrisorii lui Dăncilă, șeful statului îi transmisese, tot într-o scrisoare, că i-a refuzat pe cei doi miniștri, precizând că documentaţia care însoţeşte propunerile de numire a Olguţei Vasilescu şi Mircea Drăghici la Dezvoltare şi Transporturi este incompletă.

4 feb 21:31
Comentarii