logo


Meniu

„Vestele galbene“: Airbus răspunde apelului lui Macron şi oferă un bonus special angajaţilor din Franţa

Pe fondul protestelor „Vestelor galbene“ şi apelului la ajutor al preşedintelui Emmanuel Macron, Airbus ia în calcul să ofere un bonus special salariaţilor săi din Franţa. O reuniune va avea loc vineri, la Toulouse, între conducere şi reprezentanţii sindicali.

Salariaţii Airbus din Franţa care câştigă până la 3.600 euro net pe lună vor primi un bonus special de 1.000 de euro. Acest bonus va fi plătit până la 31 martie şi nu va fi impozabil. Circa 30.000 de salariaţi ar putea beneficia de această măsură luată după apelul la ajutor al lui Emmanuel Macron pe fondul protestelor „Vestelor galbene“, care denunţă scăderea puterii de cumpărare în Franţa. O reuniune va avea loc pe această temă vineri, la Toulouse, între conducerea Airbus şi reprezentanţii sindicali. Deşi salută iniţiativa, reprezentanţii sindicali afirmă că prioritatea este deschiderea negocierilor salariale.

Total, SNCF, Orange, LVMH, Altice, Publicis au anunţat la rândul lor că intenţionează să ofere bonusuri speciale, scrie actu.fr.

Într-o tentativă de a calma „Vestele galbene“, Macron a anunţat o serie de măsuri pentru relansarea puterii de cumpărare. Preşedintele francez a promis creşterea salariului minim cu 100 de euro din 2019 - fără ca acest lucru să-i coste vreun euro pe angajatori -, nefiscalizarea orelor suplimentare din 2018 şi anularea creşterii de taxe care a fost impusă pensionarilor care câştigă mai puţin de 2.000 de euro pe lună. Totodată, el a făcut apel la angajatori „să plătească o primă de sfârşit de an“ care nu va fi fiscalizată, notează Agerpres în pagina electronică.

Airbus are 48.000 de angajaţi în Franţa.

18 dec 17:15
Comentarii